Cultuur Overzicht

avalana01

Dineke Hazelaar werkt met glas d.m.v. tack fuse. Glas wordt net aan elkaar gesmolten, waardoor de verschillende onderdelen met hun eigen karakter zichtbaar blijven.

Alle vormen en kleuren in de natuur inspireren haar bij wat zij maakt. Ze gaat heel intuïtief met glas bezig, geeft het een andere kleur en combineert het soms met metaal, keramiek of steen.

Of het nu een sieraad, een schaal of een glazen beeld is, haar werk is robuust, amorf en heeft body,  

avalana-glassart.nl

dineke-beeldendkunstenaar.nl

google.nl/search?q=atelier+avalana+nieuwolda

 

De “voormalige” Gereformeerde Kerk, (zaalkerk) werd in 1875 gebouwd. Sinds 2001 is daar het atelier van Yvonne Struys gevestigd. In deze serene ruimte worden regelmatig lessen / workshops gegeven, tevens lezingen en muziekuitvoeringen gehouden.

atelier01YvonneStruys

Yvonne Struys genoot haar opleiding aan de Academie van Beeldende Kunsten te Rotterdam. Afd. monumentaal. Zij heeft vele jaren op Middelbare Scholen en Centra voor Kunstzinnige Vorming les gegeven. Tevens was zij gastdocente op verschillende Academies. Zij werkt twee en drie dimensionaal. heeft regelmatig tentoonstellinge in binnen en buitenland.

www.struys.nl

google.nl/search?q=yvonne+struys+nieuwolda

De Volharding is een ʻmonster-schipʼ.

Twee eeuwen geleden vond het vervoer grotendeels over het water plaats. Allerlei type schepen voeren door de kanalen. In het Noorden waren bolschepen een veelvoorkomend type. Vooral in de Groningse, Drentse en Friese kanalen zag je dit soort schepen. Tot ver in de vorige eeuw ging het transport van stro, klei, turf en aardappels per schip. Daarna nam de vrachtwagen het karwei over. 

bolschip01DeVolharding

galerie10bij10 01

De galerie is ontworpen en gebouwd door Bram Van der Lyke. Specifiek voor het doel: Galerie, een ruimte met veel wanden met veel licht van boven waar schilderijen, beelden en of installaties goed tot hun recht komen. Een plaats waar kunstenaars hun werk kunnen laten zien en ook een plaats waar veel mensen kunnen kijken naar mooi en gevarieerd werk. Misschien niet elke keer naar ieders smaak, maar een 10 ding is duidelijk: het is kwaliteitswerk. Kunst is een breed begrip, waarbij het duidelijk geen natuur is maar een object, of het nu beeld, schilderij, installatie of wat dan ook is, het is gemaakt door mensen en in de meeste gevallen geënt op dat wat de kunstenaar ervaart, of voelt, of ziet.

Galerie 10 bij 10

google.nl/search?q=galerie+10+bij+10+nieuwolda

Hoeve Ceres is een in 1898 gebouwde villa, fraai gelegen aan een rustige weg, op een groot perceel met vrij uitzicht over de landerijen. Het vormalige koetshuis is verbouwd tot appartement en is geschikt om maximaal 8 personen te ontvangen. U vindt bij ons rust en ruimte. Creatieve rustzoekers zijn van harte uitgenodigd om zelf beeldende kunst te maken in deze prachtige omgeving. In de historische grote kamer en suite van de villa heeft beeldend kunstenaar Anthon Meijssen zijn atelier gevestigd. Ook u kunt daar terecht om beeldende kunst te maken. Door te werken in groepen van maximaal 10 cursisten is er veel aandacht voor uw persoonlijke ontwikkeling. De cursussen zijn geschikt voor zowel (serieuze) beginners als gevorderden. Lessen van 2 uur elke donderdagochtend, middag en avond. U bent van harte welkom! 

hoeveCeres01

Hoeve Ceres
Hoofdweg Oost 20,
9944 BX  Nieuwolda
telNr : 0596-567246 of 06-44072109

Onze dorpsgenoot Kees Bom is van beroep clavecymbelbouwer. Hij noemt zichzelf ʻeen wat gespecialiseerd timmerman, geen kunstenaarʼ maar dat is toch een wat bescheiden mening voor deze gespecialiseerde instrumentbouwer die bekend staat als een van de beste clavecymbelbouwer met opdrachten vanuit de gehele wereld.

keesBom01

In 2008 bouwde Cornelis Bom voor prof. Edw. Parmentier (University of Michigan) een 'moeder en kind' virginaal, zoals ooit gemaakt door Joannes Ruckers in 1600. Enige tijd later ontstond met prof. Parmentier het plan om nogmaals een bijzonder en uniek clavecymbel te laten 17 bouwen voor de universiteit. Na oriëntatie en studie viel de keuze op een "Transposing Double" (in oud Nederlands "Dubbel Staartstuk" genoemd), zoals deze door Joannes Ruckers werd gemaakt in 1638 te Antwerpen. Het origineel bevindt zich in St. Cecilia's Hall museum te Edinburgh. Dit is een clavecymbel met twee klavieren, maar de toetsen liggen niet recht boven elkaar.

Op zaterdag 19 september 2015 heeft de bekende Groninger clavecynist Johan Brouwer een demonstratie gegeven van wat mogelijk is op de twee beschikbare instrumenten in het atelier van Kees Bom aan Hoofdstraat 113 te Nieuwolda, waarbij Kees Bom een toelichting gaf over de instrumenten.

google.com/#q=nieuwolda+klavecimbelbouwer

Een prachtige plek voor kunst die mensen verbindt met het landschap, de natuur, de ruimte, de rust, de leegte en met zichzelf. 
Beeldende kunst vormt de kern van onze manifestaties en activiteiten.

Kunstpodium de Leegte organiseert regelmatig kunst- en cultuurprojecten in de beeldentuin van 3 ha. naast het woonhuis met slingertuin aan de Hoofdstraat 115 in Nieuwolda. In de kunstruimte worden werken van diverse kunstenaars getoond.

kunstPodium01DeLeegte

Eeuw in eeuw uit heeft de mens in het Oldambt gevochten tegen het water. Een ongelijke strijd in den beginne. De Dollard stroomde in en uit tot de kloosterlingen dijkjes opwierpen. Zo sloegen zij twee vliegen in een klap: stukje bij beetje werd land drooggelegd en het overtollige water kon nu via slootjes weg. Doorbraken en overstromingen teisterden echter keer op keer het gebied. 

Begin negentiende eeuw zette de mens een grote stap voorwaarts en bouwde een windmolen. In het Oldambt draaiden zo rond 1850 maar liefst 32 windmolens. Na de windmolen kwam het stoomgemaal. Het eerste stond er in 1878 in de Westerse Molenpolder bij Nieuw-Scheemda. Daarna volgden er meer; de een nog groter dan de ander . Want een stoomgemaal in die tijd gold als een paradepaardje. Daar kon je mee pronken, elkaar de loef afsteken.

museumGemaal01DeHoogte